Ο Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου της Αλεξιωτίσσης, ιστορείται προ του έτους 1713. Ο Ενοριακός αυτός Ναός λειτουργεί και ως κοιμητηριακός και ευρίσκεται στην άνω πόλιν των Πατρών.
Το επωνύμιον Αλεξιώτισσα είναι ένα από τα άπειρα ονόματα, που έχουν προσδοθεί εις την Μητέρα του Σωτήρος Χριστού και εντάσσεται εις εκείνα που σημαίνουν αποτροπή από κάθε κακό. Προέρχεται από το παλαιό ρήμα "αλέξω", του οποίου η προέλευσις είναι η ρίζα "άλεξ-" που έχει συνήθως την έννοια της αποσοβήσεως.
Αλεξιώτισσα λοιπόν, σημαίνει Αποδιώκτρια επερχομένων κακών και πιθανώς επικειμένων κινδύνων. Ο λαός της περιοχής επικαλείται την Παναγία για να αποτρέψει ενδεχόμενα κακά και συμφορές.
Εις τον φερώνυμον Ναόν της "Παναγίας Αλεξιωτίσσης" υπάρχει παλαιά εικών, καλλιτεχνικής αξίας με μεταγενέστερη αργυρά επένδυση. Εις το κάτω μέρος αυτής, εικονίζεται και η αναπαράστασις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Επί σειράν ετών άλλωστε η ετησία πανήγυρις του Ιερού Ναού εορταζόταν την 15η Αυγούστου.
Λόγω όμως του ότι εκείνην την ημέραν το κέντρο των πανηγύρεων της περιοχής προς τιμήν της Παναγίας μας είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας της Γηροκομειτίσσης, της οποίας όπως προανεφέρθη αυτός ο Ναός φέρεται ως παλαιό παρεκκλήσιό της, από του έτους 1994, με απόφαση του τότε Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου, καθωρίσθη η εόρτιος πανήγυρις να επιτελείται την επομένη ημέρα της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων, κατά την οποίαν η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την "Σύναξιν" της Υπεραγίας Θεοτόκου.
O ως άνω Μητροπολίτης εποίησε μάλιστα Ασματική Ακολουθία, καθώς και Παρακλητικό Κανόνα εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον την ΑΛΕΞΙΩΤΙΣΣΑΝ.
Ο Ναός της Παναγίας Αλεξιωτίσσης ανακαινίσθη το 1991 μετά από ολοσχερή καταστροφή που υπέστη από πυρκαϊά τον Μάρτιο του 1990, ενώ το έτος 1995 ανακαινίσθη και πάλι από τον καταστρεπτικόν σεισμόν του 1993, οπότε και αγιοφραφήθη ολόκληρον το Άγιον Βήμα. Κατασκευάσθη δε και περικαλλής Αγία Τράπεζα εκ Μαρμάρου μετά κιβωρίου.
Εντός του Αγίου βήματος υπάρχει και δευτέρα Αγία Τράπεζα επ' ονόματι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, και εις τον Κυρίως Ναό, το αριστερό προσκυνητάριο φέρει την Ιερά Εικόνα των, αφιερωθείσα από το σωματείο των εν Πατραις κρεοπωλών κατά το έτος 1869. Διά τούτο, ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει την σύναξιν των την 8ην Νοεμβρίου εκάστου έτους μετά πάσης εκκλησιαστικής λαμπρότητος.
Μέσα εις τον Ναόν πέρα από τις μοναδικές παραστάσεις του Πριονά και τις πρόσφατες αγιογραφίες του Γερβασίου Αργυροπούλου, μπορεί κανείς να θαυμάσει υπέροχα βιτρώ, έργα του Ζήση Αναστασοπούλου.
Εις το βορειοανατολικό μέρος του περιβόλου του Ιερού Ναού, εβρίσκεται παρεκκλήσιον τιμώμενον επ' ονόματι του Αγίου, Τετραημέρου, Φίλου Του Χριστού ΛΑΖΑΡΟΥ.
Μέσα εις τον Ναόν πέρα από τις μοναδικές παραστάσεις του Πριονά και τις πρόσφατες αγιογραφίες του Γερβασίου Αργυροπούλου, μπορεί κανείς να θαυμάσει υπέροχα βιτρώ, έργα του Ζήση Αναστασοπούλου.
Εις το βορειοανατολικό μέρος του περιβόλου του Ιερού Ναού, εβρίσκεται παρεκκλήσιον τιμώμενον επ' ονόματι του Αγίου, Τετραημέρου, Φίλου Του Χριστού ΛΑΖΑΡΟΥ.
Ο Ναός αυτός εγκαινιάσθη υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου την 15η Ιουνίου 1991. Εορτάζει και πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο. Το Σάββατο προ της Κυριακής των Βαΐων, ημέρα της Εγέρσεως του Αγίου Λαζάρου, καθώς και την 17ην Οκτωβρίου, ημέρα της ανακομιδής και μεταθέσεως του Ιερού λειψάνου του, από το Κίτιο της Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη.
Ανάμεσα στους δύο Ναούς υπάρχει καλαίσθητος περίβολος όπου εις το κέντρο του από του έτους 2007 δεσπόζει μία πανέμορφη φιάλη. Πρόκειται για κτιστό, μαρμάρινο κατασκεύασμα, όπου συναντά κανείς συνήθως εις Ιεράς Μονάς. Είναι δε η μοναδική που συναντά κανείς εις Ενοριακό Ναό, τουλάχιστον εις την πόλιν των Πατρών. Εγκαινιάσθη υπό του Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου την 30 Μαΐου του έτους 2008.
Εφημέριοι σήμερα εις τον Πάσεπτον Ιερόν Ναόν της Υπεραγίας Θεοτόκου Αλεξιωτίσσης, είναι ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Δημητρόπουλος (προϊστάμενος), ο πρεσβύτερος π. Μιχαήλ Καραγιάννης και ο πρεσβύτερος π. Παναγιώτης Μπαχράς, οι οποίοι επιτελούν μεγάλο έργο μαζί με τους συνεργάτες τους, ιδιαίτερα στον τομέα της νεότητος και της φιλανθρωπίας.