Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Υπάρχουν και σήμερα Ομολογητές* Ιεράρχες


Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Υπάρχουν και σήμερα Ομολογητές Ιεράρχες, που υφίστανται μαρτύρια για την Πίστη τους. Ένας από αυτούς είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αχριδών και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης. Ο Σεβασμιότατος βρίσκεται στη φυλακή, επειδή δεν θέλησε να εκκοσμικεύσει την Εκκλησία και να την υποτάξει στην προπαγάνδα της Κυβέρνησης των Σκοπίων. Επί δέκα περίπου χρόνια ταλαιπωρείται με φυλακίσεις - είναι ακόμη φυλακισμένος - δεχόμενος με πνευματική εγκαρτέρηση τις ύβρεις, τις συκοφαντίες και τα ψυχικά βασανιστήρια των δεσμωτών του. Παρά τα μαρτύρια αυτά παραμένει ακλόνητος στην Πίστη του και στις Αρχές του. Η τελευταία καταδίκη του, τον Ιούνιο του 2012, είναι σε...

2,5 ετών φυλάκιση. Η άδικη καταδίκη του είναι με την κατασκευασμένη κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων, κάτι που κατέθεσαν οι εκεί βαλτοί σχισματικοί επίσκοποι, οι οποίοι εξαρτώνται ιδεολογικά από την Κυβέρνηση και θέλουν μαζί της να τον εξοντώσουν, φυσικά και ηθικά.

Ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Τρίτος, που με όλες του τις δυνάμεις συμπαρίσταται στον Ομολογητή Αρχιεπίσκοπο, μας τόνισε σχετικά: "Συνεχίζεται το μαρτύριο του Αρχιεπισκόπου κ. Ιωάννου, αφού παραμένει φυλακισμένος υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, χωρίς Θεία Κοινωνία και χωρίς να του επιτρέπεται να δέχεται επισκέψεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως είναι ο δικηγόρος του και η μητέρα του. Η φυλάκισή του αποτελεί καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για απηνή διωγμό ενός ανθρώπου που επιθυμεί να απεγκλωβίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της γειτονικής χώρας από τον εθνοφυλετισμό". 


Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης είναι ο κανονικός προκαθήμενος της υπό το Πατριαρχείο της Σερβίας Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της γειτονικής χώρας. Αυτόν αναγνωρίζουν όλες οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες - Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Αντίθετα από κανένα δεν αναγνωρίζονται οι σχισματικοί Μητροπολίτες της γειτονικής χώρας, οι οποίοι αποτελούν τη συνέχεια εκείνων που αποσχίστηκαν από το Πατριαρχείο της Σερβίας και υπετάγησαν πλήρως στην ιδεολογική, σοβινιστική, αλυτρωτική και εθνοφυλετική τιτοϊκή - κομμουνιστική προπαγάνδα και σήμερα εξακολουθούν να είναι βραχίονας της συνέχειας της. Είναι ο μόνος στον κόσμο Αρχιεπίσκοπος Εκκλησίας στη φυλακή. Αν σκεφθεί κανείς το πώς θα αισθανθεί μένοντας μόνο μια ημέρα στη φυλακή, υπό απάνθρωπες μάλιστα συνθήκες, αντιλαμβάνεται την Πίστη και το Πνεύμα Θυσίας του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου, ο οποίος εκουσίως υφίσταται όλα αυτά τα μαρτύρια επί δέκα περίπου χρόνια.


Δυστυχώς οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν φαίνεται να δείχνουν το πρέπον ενδιαφέρον και δεν έχουν τη διάθεση να διενεργήσουν μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης και ηθικής πίεσης προς την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, ώστε να επιτύχουν την αποφυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη και την εκ μέρους του ποιμνίου του ελεύθερη επιτέλεση των θρησκευτικών  του καθηκόντων. Σήμερα στα Σκόπια η κανονική Εκκλησία είναι υπό διωγμό, όπως η Εκκλησία των Κατακομβών των πρώτων χριστιανικών αιώνων και οι πιστοί της ζουν όπως  αυτοί στην Βόρεια Κορέα και στη Σαουδική Αραβία. Οι δηλώσεις του Πατριάρχη Σερβίας για την απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη και η ομόθυμη συμπαράσταση των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αρκούν. Όχι. Έως ότου επιτευχθεί η αποφυλάκισή του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη και η ελεύθερη επιτέλεση των θρησκευτικών του καθηκόντων είναι κάτι που μένει στον τύπο και δεν ενοχλεί την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, αφού δεν καταγγέλλει παγκοσμίως τον αυταρχισμό της.


Στα Σκόπια δοκιμάζεται η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η δυνατότητά της να συμπαρασταθεί ενεργά  σε  έναν Ομολογητή Αρχιεπίσκοπό Της, που υποφέρει και βασανίζεται για την Πίστη του. Είναι επείγουσα ανάγκη μια πανορθόδοξη συνδιάσκεψη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, με πρωτοβουλία και υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με θέματα την αντιμετώπιση των υπό ποικίλες μορφές διωγμών των Ορθοδόξων Χριστιανών στον σύγχρονο κόσμο, την απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη και την ξανά καταδίκη του εθνοφυλετισμού. Μια τέτοια συνδιάσκεψη θα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και μια απάντηση σε όσους κατηγορούν τους ποιμένες Της ότι διακατέχονται από  εσωστρέφεια και πως αδιαφορούν για τα γενικότερα προβλήματα των ανά τον κόσμο πιστών Της. -






* Ομολογητές είναι όσοι ομολογούν θαρραλέα την Πίστη και την Αγάπη τους στον Χριστό και στην Εκκλησία και υφίστανται διωγμούς και βασανιστήρια, χωρίς να οδηγηθούν στον μαρτυρικό θάνατο. Πρώτος μεταξύ των Ομολογητών ο Άγιος Μάξιμος, ο επονομαζόμενος και Ομολογητής. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...