Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

Το φρούτο που καταπολεμάει τη δυσκοιλιότητα και είναι απαραίτητο για το αίμα μας

Είναι ένα από τα φρούτα που αν και ευδοκιμεί το καλοκαίρι οι ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό μας το καθιστούν ένα πολύ δημοφιλές αποξηραμένο φρούτο που τρώγεται ολόκληρο το χρόνο.
Ο λόγος γίνεται για το σύκο, το οποίο οι περισσότεροι γνωρίζουμε επειδή μας βοηθάει να ρυθμίσουμε καλύτερα το πεπτικό μας σύστημα, αλλά έχει και πολλές άλλες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας που, ίσως, δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα........

-Τα σύκα είναι φρούτα χαμηλά σε θερμίδες. Τα 100 γρ. φρέσκα σύκα περιέχουν μόλις 74 θερμίδες, ενώ τα αποξηραμένα 249 θερμίδες. Επίσης, περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν τα μέγιστα στην γενικότερη βελτίωση της υγείας του οργανισμού.
-Τα φρέσκα σύκα (και ιδίως τα μαύρα) είναι καλή πηγή πολυφαινολικών φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, όπως το καροτένιο, η λουτεΐνη, οι τανίνες και το χλωρογενικό οξύ. Η αντιοξειδωτική αξία τους συγκρίνεται με εκείνη των μήλων.
-Τα φρέσκα σύκα περιέχουν και αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α, Ε και Κ. Συνδυαστικά, αυτές οι φυτο-χημικές ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και έτσι το σύκο μας προστατεύει από καρκίνο, διαβήτη, εκφυλιστικές ασθένειες και λοιμώξεις.
-Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι το χλωρογενικό οξύ που περιέχουν τα σύκα βοηθάει στην μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
-Τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα σύκα είναι καλή πηγή βιταμίνης Β, όπως η νιασίνη, η πυριδοξίνη, το φολικό οξύ και το παντοθενικό οξύ. Αυτές οι βιταμίνες είναι παράγοντες που βοηθούν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.
-Τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, το κάλιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Τα 100 γρ. αποξηραμένων σύκων περιέχουν 680 mg καλίου, 162 mg ασβεστίου και 2,03 mg σιδήρου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των υγρών του σώματος που βοηθάει στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σίδηρος χρειάζεται τόσο για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, όσο και για την κυτταρική οξείδωση.

πηγή: onmed.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...