Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Εορτή Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της Αλεξιωτίσσης


Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Αλεξιωτίσσης, ιστορείται πριν το 1713 μ.Χ. Ο Ενοριακός αυτός Ναός λειτουργεί και ως κοιμητηριακός και βρίσκεται στην άνω πόλη της Πάτρας. Η παράδοση τον θέλει ως παλαιό παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Γηροκομείου.
Το επωνύμιον Αλεξιώτισσα είναι ένα από τα άπειρα ονόματα, που έχουν προσδοθεί στην Μητέρα του Σωτήρος Χριστού και εντάσσεται σε αυτά που σημαίνουν αποτροπή από κάθε κακό. Προέρχεται από το παλαιό ρήμα "αλέξω", το οποίο έχει προέλευση από την ρίζα «άλεξ-» που έχει συνήθως την έννοια της αποσοβήσεως.
Αλεξιώτισσα λοιπόν, σημαίνει Αποδιώκτρια επερχομένων κακών και πιθανώς επικειμένων κινδύνων. Ο λαός της περιοχής επικαλείται την Παναγία για να αποτρέψει ενδεχόμενα κακά και συμφορές. Στον φερώνυμο ναό της «Παναγίας Αλεξιωτίσσης» υπάρχει παλαιά εικόνα, καλλιτεχνικής αξίας με μεταγενέστερη αργυρά επένδυση.
Με απόφαση του πρώην Μητροπολίτου Πατρών μακαριστού Νικοδήμου, καθωρίσθη εόρτιος πανήγυρις από του έτους 1994, την επομένη ημέρα της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων, ημέρα της «Συνάξεως» της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Απολυτίκιον
ήχος δ΄
Παρθένε πανάμωμε, χριστιανῶν ἡ έλπίς, προστάτιν σε ἔγνωμεν, Μήτηρ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, δεήσεις προσάγοντες΄ πρόφθασον ἐν κινδύνοις καί ἀνάγκαις παντοίαις. Φρούρησον τούς σούς δούλους, τούς εἰς σέ πεποιθότας, ἀπέλασον ἐχθροῦ προσβολάς, Ἀλεξιώτισσα.

Μεγαλυνάριον
πέλασον, Δέσποινα ἀφ’ ἡμῶν τοῦ σώματος πάθη καί κινδύνους τούς τῆς ψυχῆς· Σῇ γάρ προσιόντες, φρουρᾷ ἀλεξικάκω, θαρροῦμεν, Παναγία Ἀλεξιώτισσα. 

πηγή:agiosharalabos.blogspot.gr