Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Το κατεχόμενο χωριό Σύσκληπος στην επαρχία Κερύνειας


Ο Σύσκληπος όπως είναι σήμερα

Ο Σύσκληπος είναι ένα αμιγές ελληνικό χωριό της επαρχίας Κερύνειας περί τα 25 χλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κερύνειας και ανατολικά του Λάρνακας της Λαπήθου. Βρίσκεται στην κατεχόμενη από το 1974 περιοχή της Κύπρου....
Κτισμένο στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Πανταδακτύλου, ο Σύσκληπος είναι ένα κατεξοχήν γραφικό χωριό που διατηρεί την παραδοσιακή κυπριακή λαϊκή αρχιτεκτονική. Το χωριό είναι πετρόκτιστο με χρήση του τοπικού πετρώματος και με χαρακτηριστικά επίπεδα και χωμάτινα «δώματα».

Η είσοδος του χωριού πριν το 1974

Το νερό του χωριού είναι λιγοστό και υφάλμυρο και ως εκ τούτου η γεωργία στην καλλιέργεια σιτηρών, νομευτικών φυτών και ελιών ενώ υπάρχουν αρκετές ακαλλιέργητες εκτάσεις γης με φυσική βλάστηση. Λόγο της έλλειψης νερού και τον επακόλουθο περιορισμό της γεωργίας, Ο Σύσκληπος δεν μπόρεσε ποτέ να διατηρήσει μεγάλο πληθυσμό. Παρέμενε πάντοτε ένα μικρό χωριό και το 1973, ένα χρόνο πριν τη τουρκική εισβολή είχε μόνο 256 κατοίκους.

Η είσοδος του χωριού σήμερα

Το χωριό φαίνεται ότι υφίστατο κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια, αφού πιθανότατα πρόκειται για το φέουδο που βρίσκεται σημειωμένο σε παλαιούς χάρτες ως Sisipo. Η ονομασία αυτή δεν φαίνεται να σημαίνει τίποτα, και προφανώς έχει αλλοιωθεί κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Είναι δε δύσκολο να λεχθεί από πού ακριβώς προήλθε η σημερινή ονομασία του χωριού, χωρίς ν' αποκλείεται να πήρε το όνομα ιδιοκτήτη της περιοχής ή κάποιου πρώτου οικιστή κατά τα Βυζαντινά χρόνια.
Στην περιοχή του χωριού  υπάρχει αρχαιολογικός χώρος των Προϊστορικών χρόνων, που αποδεικνύει αρχαιότατη κατοίκηση της.

Η εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσας

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Χρυσελεούσα. Σε μια κοιλάδα στα βόρεια του χωριού βρίσκεται ερειπωμένο ένα ξωκλήσι, το οποίο σύμφωνα με τους χάρτες και με σχετική επιγραφή είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γορδιανό αλλά οι κάτοικοι του Σύσκληπου θεωρούν ότι ανήκει στον Άγιο Αντώνιο. Βόρεια του χωριού υπάρχει ένα δεύτερο ξωκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Ευδοκία.

Η εκκλησία της Παναγίας κατεστραμμένη και λεηλατημένη
 Κατά το 1974 το χωριό βομβαρδίστηκε από τους Τούρκους. και πέραν από τα μισά του σπίτια καταστράφηκαν. Πολλοί από τους κατοίκους του σκοτώθηκαν ενώ αυτοί που επέζησαν εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους και προσφυγοποιήθηκαν. Με τα μισά του σπίτια να βρίσκονται  σε ερείπια, το χωριό είναι σήμερα σχεδόν μη κατοικήσιμο. Οι  ελάχιστοι του κάτοικοι είναι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι αρχικά ζούσαν στη νότια πλευρά της Κύπρου. Οι Τούρκοι μετονόμασαν το χωριό σε Akçiçek που σημαίνει 'άσπρο λουλούδι'.


πηγή noctoc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...