Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΜΦΘΗΝΟ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ


15Με τον καιρό διαπιστώνω πως όλο και περισσότερα απορρυπαντικά πολυεθνικών παροπλίζονται και χαρακτηρίζονται περιττά και άχρηστα όσο ξεθάβουμε συνταγές για απορρυπαντικά που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας.

Με αυτό τον τρόπο όχι απλά φτιάχνουμε κάτι που ξέρουμε τι περιέχει και τι μπορεί να προκαλέσει, αλλά διαπιστώνουμε πως τα σκευάσματα του εμπορίου, όσο φτηνά κι αν είναι, παραμένουν ασύγκριτα πιο ακριβά από τα δικά μας, τα σπιτικά.

Τελικά, τι ακριβώς πληρώνουμε όταν αγοράζουμε π.χ. τις φτηνότερες ταμπλέτες απορρυπαντικού πλυντηρίου πιάτων;

Μια από τις πιο φτηνές συσκευασίες για παράδειγμα, είναι αυτή...... της ιδιωτικής ετικέτας αλυσίδας γνωστού σούπερ μάρκετ. “Όλα σε ένα” (λέει), με τιμή στα 4,74 ευρώ, για 32 ταμπλέτες.. που πάει να πει, 32 πλύσεις.

Για να δούμε λοιπόν, πόσο μας στοιχίζει το δικό μας απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων, για 32 πλύσεις, και τι θα χρειαστούμε για να το φτιάξουμε.

• Δύο κούπες διττανθρακική σόδα (μαγειρική) 1,2 ευρώ (κάνει και σόδα πλύσεως)
• Δύο κούπες βόρακα 1 ευρώ (απο το φαρμακείο)
• Τέσσερις κουταλιές ξυνό (κιτρικό οξύ) 1 ευρώ


Σύνολο: 3,2 ευρώ

3,2 ευρώ για 32 πλύσεις… που σημαίνει, 0,10 ευρώ η πλύση.. Όχι κι άσχημα, ε;! Κι αυτό το ποσό, προκύπτει αν αγοράσετε το κιτρικό οξύ και τη σόδα σε τυποποιημένες συσκευασίες. Έχετε υπ’ όψιν, πως αυτά τα βρίσκετε και χύμα σε καταστήματα με μπαχαρικά και μυρωδικά (ειδικά στο κέντρο της Αθήνας), οπότε κατεβάζετε το κόστος ακόμα περισσότερο!

Για εκθαμβωτικό, χρησιμοποιείστε ξύδι (λευκό ή όχι, την ίδια δουλειά κάνουν), για κάθε πλύση (χωρίς πρόπλυση) χρησιμοποιείστε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα σας, στη θήκη της ταμπλέτας ή του υγρού.

Με αυτό το μείγμα γλιτώνετε το χλώριο που περιέχουν οι ταμπλέτες και τα υγρά του εμπορίου, και τα ποτήρια ειδικά, βγαίνουν διαμάντια! Και φυσικά, να μην ξεχάσω να αναφέρω, πως με τη χρήση του ξυδιού, καθαρίζετε και τα άλατα που συγκεντρώνει το πλυντήριο!

Για να φτιάξετε το συγκεκριμένο μείγμα δεν έχετε παρά να ανακατέψετε τα υλικά σας σ’ένα μπωλ, και να τα αποθηκεύσετε σ’ένα βάζο.

Σημειώστε πως αν τα ποτήρια σας βγουν θαμπά ή με υπολείμματα σκόνης, σημαίνει πως έχετε σκληρό νερό στην περιοχή σας, και μάλλον πρέπει στην επόμενη δόση, να μειώσετε την ποσότητα του βόρακα που χρησιμοποιείτε.

Καλή επιτυχία!
 
 
πηγή agioritikovima