Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Καταδίκη Βαξεβάνη για συκοφαντία προς την Ι. Μ. Βατοπαιδίου


Κόλαφος για τον Κ. Βαξεβάνη (που πρώτος είχε ξεκινήσει πόλεμο δημοσιευμάτων κατά της Μονής Βατοπαιδίου και του Γέροντος Εφραίμ από το κανάλι του ήδη συλληφθέντος επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά), είναι η υπ’ αρ. 6148/6.12.2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου και του Καθηγουμένου της και δέχθηκε ότι ο Βαξεβάνης με δημοσιεύματά του στην ιστοσελίδα http://www.koutipandoras.gr και στο εβδομαδιαίο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ προσέβαλε παράνομα και κατασυκοφάντησε την προσωπικότητα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και του Καθηγουμένου της Γέροντα Εφραίμ.

Για τον λόγο αυτό υποχρέωσε τον.......
δημοσιογράφο αφενός να προβεί σε δημοσίευση αποκατάστασης της προσβολής και αφετέρου να καταβάλει στην Ιερά Μονή 10.000 Ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά η Ιερά Μονή με δήλωση στο δικαστήριο, έχει ήδη εκχωρήσει στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα συσσίτια αστέγων, ενώ ο Καθηγούμενος της Μονής δεν είχε αιτηθεί να του καταβληθεί χρηματική αποζημίωση.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα χρησιμοποιήθηκαν εσκεμμένα και κατά παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από τον δημοσιογράφο με σκοπό εξύβρισης της Μονής και του Γέροντος Εφραίμ, αλλά και συκοφάντησής τους.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο Βαξεβάνης με ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματά του προσέβαλε το όνομα, την ηθική υπόσταση και τον μοναστικό χαρακτήρα της Ιεράς Μονής αλλά και συμβόλων της χριστιανικής πίστης, όπως την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, αμφισβήτησε δε και περιφρόνησε το πρόσωπο του Γέροντος Εφραίμ, την ηθική και θρησκευτική του συνείδηση και υπόληψη ως μοναχού και ιερωμένου.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι αποδείχθηκε ότι τα δημοσιεύματα του Κώστα Βαξεβάνη περιείχαν ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δημοσιεύτηκαν από τον δημοσιογράφο εν γνώσει της αναληθείας τους, με στόχο να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του Γέροντος Εφραίμ.

Αναληθή αποδείχθηκαν κατά την απόφαση, μεταξύ άλλων, όσα ισχυριζόταν ο Κώστας Βαξεβάνης για «επιλεκτική» περιφορά της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου από τον Γέροντα Εφραίμ «στα σαλόνια» και για έκθεσή της σε λαϊκό προσκύνημα «με το αζημίωτο».

Αποδείχθηκε αντιθέτως ότι το ιερό κειμήλιο εκτίθεται προς προσκύνηση κατά καιρούς σε Ι. Ναούς ανά την Ελλάδα προς ικανοποίηση σχετικών αιτημάτων τους και ότι οι προσφορές των πιστών διατίθενται για την οικονομική ενίσχυση των ναών που υποδέχονταν το ιερό κειμήλιο καθώς και για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι το δικαστήριο κατακεραυνώνει τον δημοσιογράφο που, περιφρονώντας το τεκμήριο της αθωότητας, επιχειρούσε να εδραιώσει στο αναγνωστικό κοινό πεποίθηση ενοχής του Γέροντος Εφραίμ για διάφορες πράξεις, παρόλο που η όλη υπόθεση διερευνάται δικαστικά και, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα δικαστήρια διαλύουν με τις αποφάσεις τους την κατασκευασμένη εικόνα περί σκανδάλου.

Η απόφαση αυτή προστίθεται στο πλήθος εκείνων των αποφάσεων, αστικών και ποινικών δικαστηρίων, που έχουν εκδοθεί τα τελευταία δύο, και οι οποίες με ευθυκρισία, νηφαλιότητα και μετριοπάθεια αποκαλύπτουν την πραγματικότητα, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την εικόνα που είχε σκοπίμως καλλιεργηθεί από διάφορα Μ.Μ.Ε., ιδίως δε από το κανάλι στο οποίο εργαζόταν τότε ο Κ. Βαξεβάνης.
(Πηγή: romfea.gr)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...