Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Μητρ. Χίου: H μοναχική ζωή είναι πορεία διαρκούς πνευματικής ανόδου και αγιασμού(ΦΩΤΟ)

Την 14η και 15η Φεβρουαρίου ε.ε. γιορτάσθηκε η μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ανθίμου (Βαγιάνου) του εν Χίω στην Ιερά Μονή Παναγίας Βοηθείας πόλεως Χίου του και κτίτορος της Ιεράς Μονής.
   Σ’ όλες τις Ιερές Ακολουθίες προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος με την συμμετοχή πολλών Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθη λαού προσήλθαν από διάφορα μέρη της Νήσου για να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου και να λάβουν τη χάρη και την ευλογία Του....

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ομίλησε τόσο κατά την Ακολουθία του Εσπερινού όσον και κατά την Θ. Λειτουργία. Κατά την ομιλίαν του στη Θ. Λειτουργίαν μεταξύ άλλων ετόνισεν:
«Η μοναχική ζωή είναι πορεία διαρκούς πνευματικής ανόδου και αγιασμού. Ενώ ο κόσμος προχωρεί εις οριζόντιαν πορείαν και οι πιστοί διά των δεσμεύσεων και των περισπασμών του κόσμου προσπαθούν να κρατηθούν εις τα θεσμικά όρια της εκκλησαστικής παραδόσεως, ο μοναχισμός στρέφεται εις άλλην κατεύθυνσιν, την κατακόρυφον. Παραμερίζει την συμβατότητα και ζητεί το απόλυτον. Πραγματοποιεί κίνησιν "απογειώσεως" ή εξόδου εκ του κόσμου με άμεσον σκοπόν την Βασιλείαν του Θεού η οποία αποτελεί τον σκοπόν της Εκκλησίας. Εις τας Ιεράς Μονάς έχομεν την πληρεστέραν μορφήν της φανερώσεως της Βασιλείας του Θεού εν τω κόσμω. Εις αυτάς φανερούται σαφέστερον η Εκκλησία ως κοινωνία εξόδου ή ως εσχατολογική κοινωνία, η οποία κατευθύνεται εκ του Ευαγγελίου και φροντίζει διά την ασυμβίβαστον τήρησιν των εντολών του Θεού. Διά του τρόπου αυτού παρέχεται εις τον κόσμον η μαρτυρία ότι το Ευαγγέλιον μπορεί να εφαρμόζεται υπό των ανθρώπων και αι εντολαί αυτού να τηρούνται εις την καθημερινήν ζωήν».
Φωτογραφίες ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΟΥΚΑΚΗ






 πηγή:agioritikovima.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...