Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Νο2 - Αφιέρωμα: Ο Ορκός της Φιλικής Εταιρείας και τα Απομνημονεύματα των ήρωων του 1821.

Συνεχίζουμε το δεύτερο μέρος. Τώρα έχουμε τα Άπομνημονεύματα των ήρωων του '21. Έχω μαζέψει κάποια κομμάτια απ' τα γραφόμενα τους των Ήρωων του '21,  να καταλάβετε πόσο ΜΕΓΑΛΟ ΝΟΗΜΑ είχε αυτός ο αγώνας προς την Ελευθερία της Πατρίδος μας.

Κανείς τους όμως δεν κοιτούσαν, το τι ήτανε ό άλλος και τα δικά του πιστεύω. Μόνο ένα κοινό στόχο είχαν, να ελευθερώσουν την Έλλας για εμάς να ζήσουμε ελεύθεροι.

Καιρός να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους κι εμείς.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης:

- “Είδα πως ότι κάμωμε θα το κάμωμε μοναχοί μας και δεν έχομε ελπίδα από τους ξένους”
.

- "Αυτό που μας φοβερίζεις να μας κάψεις τα καρποφόρα δέντρα μας, δεν είναι πολεμικής έργον,διότι τα άψυχα δεν εναντιώνονται εις κανένα,μόνο οι άνθρωποι όπου εναντιώνονται... έχουν στρατεύματα και σκλαβώνεις και έτσι είναι το δίκαιο του πολέμου.Με τους ανθρώπους και όχι με τα άψυχα δέντρα αν τα βάνεις...όχι κλαριά να μας κόψεις,όχι τα δέντρα,όχι τα σπίτια που μας έκαψες,μόνο πέτρα πάνω στην πέτρα να μην μείνει εμείς ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕ.Γιατί τα δέντρα μας αν τα κόψεις και τα κάψεις, τη γην δεν θέλει να την σηκώσεις και η ίδια η γη μας μένει δική μας και τα ματακάνει.Μονο ένας Ελληνας να μείνει πάντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πως την γην μας θα την κάμεις δική σου.Αυτό βγάλτο απ'το νου σου!" (Απέναντι στην απειλή του Ιμπραήμ, ότι θα κάψει τον Μωριά.)

- "Μόνο ωσάν εμάθαμε τα πρώτα γράμματα και είδαμε ποιους είχαμε προγόνους, θελήσαμε να τους μοιάσουμε και αναλάβαμε τον αγώνα"

- "Είναι θέλημα Θεού. Είναι κοντά μας και βοηθάει, γιατί πολεμάμε για την πίστι μας, για την πατρίδα μας, για τους γέρους γονιούς, για τα αδύνατα παιδιά μας, για την ζωή μας, την λευτεριά μας…Και όταν ο δίκαιος Θεός μας βοηθάει ποιος εχθρός ημπορεί να μας κάνει καλά..;"
-  "Καθόμουν και έκλαιγα για την Ελλάδα. Παναγιά μου βοήθα κι αυτή τη φορά τους Έλληνες"

-
"Θα ηθελα να πω σε όλους τους ανθέλληνες ότι, στον αιώνιο κόσμο κανείς δεν θυμάται τους προδότες, παρά μόνο τους ήρωες, που δίνουν την ζωή τους για τα ιερά χώματα της πατρίδος τους."


- "Όποιος δεν είναι ορθόδοξος δεν είναι κι έλληνες γιατί εμείς όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπερ Πίστεως κι έπειτα υπερ Πατρίδος!"


-
"Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι ήμεθα, ούτε πως δεν έχομεν άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε, "πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιτοκάραβα βατσέλα", αλλά, ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας... και όλοι, και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι συμφωνήσαμεν σ' αυτό το σκοπό και κάναμεν την επανάσταση."

- "Ύστερα ήλθαν και οι Μουσουλμάνοι, και έκαμαν ότι μπορούσαν, διά να αλλάξει ο λαός την πίστη του... Έκοψαν γλώσσες σε πολλούς ανθρώπους, αλλ' εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν. Τον ένα έκοβαν, ο άλλος τον σταυρό του έκανε."

- "Μ' έβαλαν 9 μήνες φυλάκιση, χωρίς να βλέπω κανέναν εκτός από τον δεσμοφύλακα μου. Δεν ήξερα τόσους μήνες τι γίνεται έξω, ποιός ζει, ποιός πεθαίνει, ποιόν άλλον έχουνε φυλακισμένο. Δεν ήξερα γιατί μ' έχουν φυλακισμένο. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα φτάσουν σε τέτοιο σημείο να φτιάξουν ψευδομάρτυρες ..."
Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης
- «Όταν σηκώσαμεν την σημαίαν εναντίον της τυραγνίας ξέραμεν ότι είναι πολλοί αυτείνοι και μαχητικοί κι’ έχουν και κανόνια κι’ όλα τα μέσα. Εμείς σε ούλα είμαστε αδύνατοι. Όμως ο Θεός φυλάγει και τους αδύνατους, κι’ αν πεθάνωμεν πεθαίνομεν δια την Πατρίδα μας, δια την Θρησκείαν μας και πολεμούμεν όσο μπορούμε εναντίον της τυραγνίας κι’ ο Θεός βοηθός.»

- "Και βγήκαν τώρα κάτι δικοί μας κυβερνήτες, Έλληνες, σπορά της εβραιουργιάς, που είπαν να μας σβήσουν την Αγία Πίστη, την Ορθοδοξία, διότι η Φραγκιά δεν μας θέλει με τέτοιο ντύμα Ορθόδοξον. Και εκάθησα και έκλαιγα δια τα νέα παθήματα.Και επήγα πάλιν εις τους φίλους μου τους Αγίους. Άναψα τα καντήλια και ελιβάνισα λιβάνιν καλόν αγιορείτικον. Και σκουπίζοντας τα δάκρυά μου τους είπα: "Δεν βλέπετε που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα παλιόψαθα; Βοηθείστε, διότι μας παίρνουν, αυτοί οι μισοέλληνες και άθρησκοι, ό,τι πολύτιμον τζιβαϊρικόν έχομεν.Φραγκεμένους μας θέλουν τα τσογλάνια του τρισκατάρατου του Πάπα... Μην αφήσετε, Άγιοί μου αυτά τα γκιντί πουλημένα κριγιάτατης τυραγνίας να μασκαρέψουν και να αφανίσουν τους Έλληνες, κάνοντας περισσότερο κακό από αυτά που καταδέχθηκεν ο Τούρκος ως τίμιος εχθρός μας".

-
"Μην αφήσετε, Άγιοί μου αυτά τα γκιντί πουλημένα κριγιάτα της τυραγνίας να μασκαρέψουν και να αφανίσουν τους Έλληνες."

-
"Χωρίς Αρετή και Πόνο εις την ΠΑΤΡΙΔΑ και Πίστη εις την ΘΡΗΣΚΕΙΑ τους,
Έθνη δεν υπάρχουν."

-
«Ὅταν μού πειράζουν τὴν πατρίδα μου καὶ θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα ενεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάμουν»

-
Τὸ Ἔθνος ἀφανίστη ὅλως διόλου καὶ ἡ θρησκεία ἐκκλησία εἰς τὴν πρωτεύουσα δὲν εἶναι καὶ μᾶς γελᾶνε ὅλος ὁ κόσμος. ... Ὅ,τι τοῦ λὲς ἡ θρησκεία δὲν εἶναι τίποτας! Ἀλλοίμονο ῾σ ἐκείνους ὁποῦ χύσανε τὸ αἷμα τους καὶ θυσιάσανε τὸ δικόν τους νὰ ἰδοῦνε τὴν πατρίδα τους νὰ εἶναι τὸ γέλασμα ὅλου τοῦ κόσμου καὶ νὰ καταφρονιῶνται τ᾿ ἀθῷα αἵματα ὁποῦ χύθηκαν!!!
- "Οἱ μεγάλοι μας οἱ πολιτικοὶ δὲν ἐπιθυμούν ποτές την ήσυχίαν, κι᾿ όλο πατριωτισμόν με τα χείλη θυσιάζουν. Θέλουν εἰς την Συνέλεψη να κομματιάσουνε το Έθνος." (Πόσο επίκαιρο;;)


Ιωάννης Καποδίστριας:


-
"Άν οι Μαυρομιχαλαίοι θέλουν να με δολοφονήσουν, ας με δολοφονήσουν. Θα έλθει κάποτε η μέρα που οι Έλληνες θα εννοήσουν τη σημασία της θυσίας μου."

-
Όταν καταμάθω οτι δεν δύναμαι πλέον να σώσω τον δυστυχή τούτον τόπο απο τα δεινά του εμφυλίου πολέμου και την αναρχίας, τότε θέλω υποβάλει εις όψιν του Ελληνικού Έθνους την αληθή ιστορίαν των πραγμάτων και των ανθρώπων


Αλέξανδρος Υψηλάντης

- "Η ώρα ήλθεν, ω Άνδρες Έλληνες!!! Ποία ελληνική ψυχή θέλει αδιαφορήση εις την πρόσκλησιν της Πατρίδος;;; Αν λοιπόν από αξιόμεμπον αβελτηρίαν αδιαφορήσωμεν, ο τύραννος γενόμενος αγριώτερος θέλει πολλαπλασιάση τα δεινά μας, και θέλομεν καταντήση διά παντός το δυστυχέστερον πάντων των εθνών!!!

Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον τούτον Ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ου πάντοτε νικώμεν! λέγω τον Σταυρόν, και ούτω να εκδικήσωμεν την Πατρίδα, και την Ορθόδοξον ημών Πίστιν από την ασεβή των ασε-βών Καταφρόνησιν."


Παπαφλέσσας

"- Ορκιζόμεθα εν ονόματι Ιησού Χριστού, ότι δι' αγάπην της Πατρίδος αποφασίζομεν να χάσωμεν το αίμα μας. Θέλομεν φυλάττει υπακοήν εις τους Νόμους της, εις τας οδηγίας του Σ. Εφόρου και εις τους Αρχηγούς μας. Να μη μεταχειρισθώμεν κανένα πράγμα εις ιδίον όφελος, αλλ' όλα μας τα επιχειρήματα ν' αποβλέπωσιν εις την ωφέλειαν όλων των Ομογενών με την ευχαρίστησιν του να βραβευθώμεν, καθ' ό,τι μετά ταύτα ήθελε κρί­νει εύλογον και ανάλογον δια τους κόπους μας η Πατρίς"
Δημήτριος Πλαπούτας, η απολογία του στο Δικαστηριο 1833
- "Κύριοι δικαστές, είμαστε αθώοι. Άλλοι είναι οι εχθροί και προδότες της Πατρίδας"
Γεώργιος Καραϊσκάκης
- "Όταν βρίζω πολεμώ καλύτερα. Εσείς οι άκαπνοι, θα μου γλείψετε τον μπούτσον...!"
Ήτανε ένας μαζί με το Κανάρη, ξυπνάει ο Κανάρης και λέει:

- "Τι είναι σήμερα;"
- "Ξυπνά και ετοίμασε τα όπλα σου Κανάρη, σήμερα θα πεθάνεις για την Πατρίδα!"

Βλέπετε πουθενά να λένε:

Για κόμματα;
Για ομάδες;
Για γκρουπ;
Για κινήματα;
ΟΧΙ!

Περιέχουν λέξεις:

ΠΑΤΡΙΔΑ!
ΕΘΝΟΣ!
ΠΙΣΤΗ!
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!
ΕΛΛΑΣ!

Αυτές οι λέξεις μας ενώνουν όλους τους Έλληνες, μόνο έτσι μπορούμε να γίνουμε και να ξεχάσουμε για μια στιγμή το τι είμαστε!
Ας ενωθούμε....


Συνεχίζεται το 3ο μέρος,τελευταίο.
Ένας Έλληνας, απόγονος του Νικητάρα Σταματελόπουλου, Τουρκουφάγου.

πηγή asimpiestos
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...