Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Συναγερμός στο τουρκικό υπ. Εξωτερικών μετά τη δικαίωση των δύο Ελλήνων


Συναγερμός έχει σημάνει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)  που δικαίωσε δύο Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη που τους είχε απαγορευθεί το δικαίωμα της κληρονομιάς.
Η αποζημίωση που όρισε το δικαστήριο στο Στρασβούργο φτάνει τα 5 εκατομμύρια Ευρώ και θα καταβληθεί σε δυο αδέλφια τον Ιωάννη και Ευάγγελο Φωκά, που ζουν στην Κατερίνη. Η Άγκυρα δεν τους είχε επιτρέψει να κληρονομήσουν την ακίνητη περιουσία της αδελφής τους.....

Να θυμίσουμε ότι το ΕΔΑΔ το 2009 είχε καταδικάσει την Τουρκία για την υπόθεση, όμως χθες ορίστηκε η αποζημίωση που η Άγκυρα θα πρέπει να καταβάλλει άμεσα και χωρίς να έχει δικαίωμα έφεσης.  Πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση.
Η Τουρκία εκτός από την μεγάλη αποζημίωση για ηθική και υλική βλάβη θα πρέπει να πληρώσει και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.
Ο αγώνας των αδελφών Φωκά στο ΕΔΑΔ είχε ξεκινήσει το 2002 καθώς δεν είχαν βρει άκρη με την Τουρκική Δικαιοσύνη.
Γιατί σήμανε συναγερμό στην Τουρκία
Η απόφαση αυτή δημιουργεί πλέον δεδικασμένο.
Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα αυθαίρετα έχει υπεξαιρέσει όλες τις περιουσίες των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στη Σμύρνη που αποβιώνουν και δεν εφαρμόζεται το δικαίωμα της κληρονομιάς.
Μάλιστα προκειμένου η Άγκυρα να φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων τους Έλληνες ,πηγαίνει στις περιουσίες των ομοεθνών μας και  κατασκευάζει δημόσιες εγκαταστάσεις.
Παράδειγμα είναι η υπόθεση οχτώ  ομοεθνών μας  που διεκδικούν την ακίνητη περιουσία τους  σε έκταση που χρησιμοποίησε η Άγκυρα για τάφους και μνημεία του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ και του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές!
Οι οκτώ ομογενείς που σήμερα ζουν στις ΗΠΑ, είναι απόγονοι Γιώργου Παναγιωτίδη ο οποίος ήταν τούρκος υπήκοος και ζούσε στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα οι κληρονόμοι ζητούν να τους επιστραφεί οικόπεδο 45.000 τετραγωνικών μέτρων στο Τόπκαπι σε μια από τις πιο κεντρικές περιοχές της Τουρκίας καθώς υποστηρίζουν πως το οικόπεδο κατασχέθηκε από το τουρκικό δημόσιο με παράνομο τρόπο.
Το τουρκικό δημόσιο, που  διαπιστώνει πως οι αποζημιώσεις που ενδέχεται να καταβάλλει στο μέλλον θα γιγαντωθούν.
Ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες της επιστροφής των ακινήτων των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Κωνσταντινούπολη τα οποία είχαν κατασχεθεί παράνομα.
Γ.Κοκ.



πηγή .greekalert.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...