Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Η προσκυνηματική εκδρομή στο όμορφο Νησί της Λέσβου της Ενορίας Αγίων Χαραλάμπους & Αντωνίου Κρύα Ιτεών Πατρών (φώτο)

Γράφει ο Χρήστος Φωτόπουλος
Άλλη μια επιτυχημένη προσκυνηματική εκδρομή της Ενορίας των Αγίων Χαραλάμπους και Αντωνίου Κρύα Ιτεών Πατρών, πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά στο όμορφο Νησί της Λέσβου από 9 έως 12 Μαΐου.
Η εκδρομή οργανώθηκε από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Ιωάννη Δημητρόπουλο σε συνεργασία με το Πατρινό τουριστικό γραφείο Ferry Center.
Την Παρασκευή 9 Μαΐου το μεσημέρι αναχωρήσαμε με πούλμαν από τον Ιερό Ναό μας με κατεύθυνση το Λιμάνι του Πειραιά. Περί ώρα ενάτη βραδινή αποπλεύσαμε με πλοίο προς το Νησί της Λέσβου στο οποίο φθάσαμε το Σάββατο νωρίς το πρωί........

Μετά την αποβίβασή μας εκ του πλοίου και την παραλαβή μας από πούλμαν τουριστικού Γραφείου του Νησιού κατευθυνθήκαμε προς τον πρώτο σταθμό της εκδρομής μας την Ιερά Μονή Λειμώνος. Εκεί προσκυνήσαμε το παρεκκλήσιο του κτήτορος της Μονής Αγίου Ιγνατίου του Αγαλλιανού επισκόπου Μηθύμνης και οι άνδρες μόνο καθώς απαγορεύεται η είσοδος στις Γυναίκες προσκυνήσαμε και στο καθολικό το οποίο είναι αφιερωμένο στους Ταξιάρχες. Επίσης ξεναγηθήκαμε στο μουσείο της Μονής. 
Ακολούθως επισκεφθήκαμε το απολιθωμένο δάσος και το μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Νησιού στο οποίο θαυμάσαμε εκθέματα απολιθωμάτων δένδρων και ελάχιστα ζώων 20.000.000 ετών. Η απολίθωση όπως μας ενημέρωσαν εκεί συνέβη από έκρηξη ηφαιστείου του οποίου η λάβα κάλυψε ένα ολόκληρο δάσος.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Ναό της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας της Πέτρας ο οποίος βρίσκεται πάνω σε βράχο και η ανάβαση εκεί γίνεται με 114 σκαλιά. Το μεσημέρι γευματίσαμε σε τοπικό εστιατόριο.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας επισκεφθήκαμε το κάστρο του Μόλυβου και στην συνέχεια το Μεγάλο προσκύνημα του Νησιού το Ναό των Ταξιαρχών στο Μανταμάδο όπου προσκυνήσαμε την εκ πηλού και αίματος Μοναχών, ανάγλυφο και Θαυματουργό Εικόνα του Ταξιάρχου Μιχαήλ. Εκεί παρακολουθήσαμε και την Ακολουθία του Αναστασίμου Εσπερινού. 
Το βράδυ καταλύσαμε σε ξενοδοχείο της Νήσου.
Το πρωί της Κυριακής επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης όπου και εκκλησιασθήκαμε. Στην θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Ιερέας της Μονής π. Ιωάννης με τον δικό μας Ιερέα π. Ιωάννη. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε τα χαριτόβρυτα Λέιψανα καθώς και τους τάφους των Νεοφανών Αγίων ως και της Οσιομάρτυρος Ολυμπίας η οποία εόρταζε εκείνη την ημέρα. Μετά το πέρας της Ιεράς ακολουθίας μας δόθηκε μοναστηριακό κέρασμα. 
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την Αγιάσο όπου προσκυνήσαμε την Θαυματουργό εικόνα της Θεοτόκου με την επιγραφή «Μήτηρ Θεού Αγίου Σιών» καθώς και τεμάχιο Τιμίου Ξύλου ως και λείψανα του Αγίου Διονυσίου τα οποία μετέφερε ο Άγιος Αγάθων ο Εφέσιος από τα Ιεροσόλυμα στην Μυτιλήνη. Μετά το προσκύνημα είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα ξυλόγλυπτα της Αγιάσου καθώς η περιοχή φημίζεται για την τέχνη της ξυλογλυπτικής.
Αναχωρώντας από εκεί επισκεφθήκαμε το Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καγιανίου και στη συνέχεια το Μητροπολιτικό Ναό της Μυτιλήνης όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να ασπασθούμε το Λείψανο του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου του οποίου το θαύμα της διασώσεως του Νησιού εκ της πανώλης εορτάζονταν εκείνη την Ημέρα. Ακολούθως Γευματίσαμε στην πόλη της Μυτιλήνης και χαρήκαμε μια βόλτα στην όμορφη της Αγορά.
Τελευταίο προσκύνημα ήταν ο μεγαλοπρεπέστατος Ναός του Αγίου Θεράποντος εντός της Πόλεως.
Καθ΄ όλη την διάρκεια του προσκυνήματός μας στο Νησί όλοι ήμασταν συγκινημένοι και συγκλονισμένοι από την Χάριν του Θεού η οποία λάμπει μέσα από τους Αγίους Του. Κάθε κερί που άναβε ο καθένας μας στα Μοναστήρια και στους Ναούς που προσκυνήσαμε ήταν μια προσευχή, ένα αίτημα βοηθείας, μια παράκληση, ένα ευχαριστώ, μια ταπεινή ομολογία πίστεως ένα σκίρτημα καρδιάς, μια αναζωογόνηση ελπίδος για να συνεχίσουμε την πορεία της ζωής μας.
Αφού επιβιβασθήκαμε στο πλοίο το βράδυ της Κυριακής αναχωρήσαμε για Πειραιά και ακολούθως επιστρέψαμε στην πόλη μας. 
Η εκδρομή μας επισφραγίσθηκε από τις ευχαριστίες και τις ευχές τους Ιερέως μας σε όλους και την διανομή μιας μικρής εικόνας για ευλογία.
Ταπεινώς όλοι εμείς οι εν Λέσβω αποδημήσαντες και πάλιν τώρα επιστρέψαντες εις τα ίδια, ευχόμαστε σε όλους πλούσια την Βοήθεια της Παναγίας μας και των Αγίων της Αγιοτόκου Νήσου!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...