Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Το ξεπούλημα της Πάργας από τους άγγλους στον Αλή πασά.



Σαν σήμερα το 1819, κατόπιν του ξεπουλήματος της Πάργας από τους άγγλους στον Αλή πασά, περίπου τέσσερεις χιλιάδες Πάργιοι, «εγκαταλείπουν την πόλιν, παραλαβόντες μόνον τα ιερά οστά των προγόνων των· (κατά την συναφθείσαν συμφωνία οι Πάργιοι δεν εδικαιούντο να πάρουν ουδέ φύλλον δένδρου)»......
Η ήττα των Γάλλων άλλαξε για άλλη μία φορά το κατοχικό καθεστώς των Επτανήσων που έγιναν αγγλικό προτεκτοράτο, πλην της Κερκύρας που παρέμεινε υπό γαλλική κατοχή. Ο Αλή Πασάς υποσχέθηκε να βοηθήσει τους Άγγλους κατά των Γάλλων, εάν του παραχωρούσαν την Λευκάδα και την Πάργα. Ο Άγγλος φιλότουρκος Αρμοστής Θωμάς Μέϊτλαντ, ή Σουλτάν Θωμάς, διαπραγματεύτηκε την πώληση της Πάργας στον Αλή πασά, έναντι του ποσού των 150.000 λιρών. Υιοθέτησε μάλιστα τις κατηγορίες του Αλή κατά των Παργινών και Σουλιωτών χαρακτηρίζοντάς τους ενώπιον του Αγγλικού κοινοβουλίου ως επικίνδυνους για την οθωμανική αυτοκρατορία. Η συμφωνία πωλήσεως..υπογράφηκε στις 17/5/1817, και παρ’όλες τις υποσχέσεις του Αλή ότι θα σεβόταν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων, οι Παργινοί επέλεξαν με πόνο ψυχής να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά εδάφη στις 15 Απριλίου 1819.

Η αισχρή πράξη ξεπουλήματος των Άγγλων κατηγορήθηκε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και έδωσε αφορμή σε Ευρωπαίους καλλιτέχνες να απεικονίσουν την φυγή των προσφύγων.

(Εικόνα: Oι πρόσφυγες της Πάργας. Έργο του Francesco Hayez, 1831.)


πηγή  Ἑλληνοϊστορεῖν
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...