Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Η κοπή της Βασιλόπιτας στα μικρά Κατηχητικά της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Κάτω Αχαΐας



     Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί και στο Χατζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Κάτω Αχαΐας, ο π. Απόστολος ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα, κατά την Ιερά Παράδοσή μας. Στην συνέχεια  έκανε το Κατηχητικό μάθημα στα παιδιά, αναφερθείς στην Ιστορία της Βασιλόπιτας, αλλά και στην προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου πατρός της Εκκλησίας μας, του Αγίου Βασιλείου. Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
Ο Μέγας Βασίλειος υπήρξε μια σπουδαία Εκκλησιαστική προσωπικότητα. Στην σύντομη ζωή του, κατάφερε με την Χάρη του Θεού και τον δικό του προσωπικό αγώνα, να αναδειχθεί σπουδαίος Θεολόγος και κανόνας  Αγίας ζωής. Καμία σχέση δεν έχει με τον κόκκινο μπαρμπαβασίλη  του συγχρόνου εμπορίου, που μας παρουσιάζουν τα μέσα ενημερώσεως αυτήν την περίοδο.
Η Θεολογική του προσφορά εντοπίζεται κυρίως στην περί Αγίου Πνεύματος διδασκαλία του, στην καταπολέμηση των αιρέσεων, στην Θεία λειτουργία που φέρει το όνομά του, στις σπουδαίες ερμηνευτικές ομιλίες του πάνω σε χωρία της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, αλλά και στις φοβερές επιστολές του μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η πολυσχιδής προσωπικότητα του και η ευρυτάτη  μόρφωσή του…..
Η χαριτωμένη ζωή του, δεν έχει να προσφέρει πληθώρα οραμάτων και θαυμάτων, όπως ίσως να περίμενε ο σύγχρονος θρησκόληπτος άνθρωπος. Είναι γεμάτη με νηστείες, αγρυπνίες, προσευχές, πολύωρες ακολουθίες, εκούσιες στερήσεις και απόρριψη κάθε σωματικής ανέσεως και υλικών απολαύσεων….. Ταυτοχρόνως η ζωή του γέμει από πράξεις αγάπης για τον συνάνθρωπο (πτωχοκομείο, γηροκομείο, ορφανοτροφείο,νοσοκομείο κ.α.λ.). Και σε όλα αυτά, δεν προΐσταται απλώς ως «ψιλός» υπεύθυνος, αλλά συμπάσχει, υπηρετεί πονά και χαίρεται με τον πόνο και την χαρά του άλλου, προσωπικά υπηρετεί τον ασθενή και ανήμπορο στο πρόσωπο του  οποίου βλέπει τον ίδιο τον Χριστό….
Ο Μέγας Βασίλειος είναι πρότυπο ανθρώπου του Θεού, και μέγα παράδειγμα για όλους μας.
Φωτογραφικό Υλικό






πηγή: timiosprodromos.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...