Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Αβγά βαμμένα...όπως παλιά...


Είναι αλήθεια πως τη μητέρα μου την έβλεπα κάθε Πάσχα να βάφει τα αυγά με τις...παραδοσιακές βαφές Ανατολή...Και όταν μεγάλωσα συχνά τη ρωτούσα να μάθω με τι τα έβαφαν παλιότερα...Μου έλεγε "με κρεμμυδόφλουδα", χωρίς όμως να δείχνει πως έτρεφε εκτίμηση για τον συγκεκριμένο τρόπο...Κάτι όμως το γεγονός πως τα περισσότερα αυγά τα πετούσαμε- αφού η βαφή ή περνούσε στο εσωτερικό του αυγού κατά τη βαφή ή έβαφαν τα χέρια μας στην προσπάθεια να  καθαρίσουμε το αυγό- λίγο η αγάπη μου στο απλό με έκαναν να επιμείνω και να μάθω τελικά να βάφω όπως παλιά... Από τότε δεν ξαναέβαψα με χημικές βαφές... Όχι μονο για λόγους υγείας, αυτάρκειας ή οικονομίας, αλλά κυρίως για το αισθητικό αποτέλεσμα...








Έτσι την Μ. Πέμπτη, και τηρώντας το έθιμο ξυπνήσαμε -η κόρη μου κι εγώ- πολύ νωρίς και, αφού διώξαμε τους... άντρες για τραγούδι στρωθήκαμε στη δουλειά...


Τα αυγουλάκια μας -από τις δικές μας κότες- τα είχαμε βγάλει αποβραδίς από το ψυγείο ώστε να πάρουν τη θερμοκρασία του δωματίου...




...κι έτσι τα καθαρίσαμε εξωτερικά με ένα πανάκι βουτηγμένο στο ξύδι...




...ανάμεσα στα αυγά και το "πετροκοτίσιο" του Ανδρέα που δε νικιέται με τίποτα (οι πετρόκοτες ή κοκράνες είναι πολύ όμορφες κότες και με ξεχωριστό κακάρισμα)...Μας άφησε αυστηρότατες οδηγίες να το προσέξουμε ιδιαίτερα...




...κι όταν όλα ήταν έτοιμα...




...και η κόρη μου μάζεψε από τον κήπο ένα σωρό μικρά φυλλαράκια κατάλληλα για το στόλισμα...




...βάλαμε σε κάθε αυγό ένα φυλλαράκι...




...το τυλίξαμε  σφιχτά-προσοχή να μη σπάσει-με ένα κομμάτι από παλιό καλσόν και το δέσαμε με μια κλωστούλα...









...και κάναμε το ίδιο σε όλα τα αυγά που τα θέλαμε "κεντημένα"...




...ύστερα τα αραδιάσαμε σε μια κατσαρόλα...




...ρίξαμε αρκετό νερό ώστε να τα σκεπάζει καλά(και 1-2 δάχτυλα παραπάνω)...




...και ένα φλυτζανάκι του καφέ ξύδι...




...και από πάνω ρίξαμε φλούδια από κρεμμύδια (τις εξωτερικές φλούδες). Δεν χρειάζονται πολλά (10-12 φλούδια από μεγάλα κρεμμύδια)...




...τα βάλαμε στη φωτιά και τα αφήσαμε να βράσουν τουλάχιστον 20 λεπτά από τότε που άρχισε ο βρασμός (ειδικά στην αρχή η φωτιά να είναι χαμηλή ώστε να μη σπάσουν τα αυγά)...




...και ενώ η πρώτη δόση έβραζε,η κόρη μου έκανε τα πειράματά της...




...αφού βουτούσε το αυγό σε νερό,το τύλιγε με κλωστές φλος σε διάφορα χρώματα...









...τα έβαζε σε αλουμινόχαρτο...


















...τα τύλιγε και τα αράδιαζε σε κατσαρολίτσα...




...και αφού έβαλε σκέτο νερό τα άφησε να βράσουν σε σιγανή φωτιά.Όμως δεν σταμάτησε εκεί... Ήθελε να δοκιμάσει και με φύλλα παπαρούνας... Σε μπρίκι,λοιπόν,έβαλε αυγά, νερό, λίγο ξύδι και τα κόκκινα πέταλα από μερικές παπαρούνες και τα έβαλε να βράσουν επίσης σε σιγανή φωτιά...



...εν τω μεταξύ έβρασαν τα αυγά με τα φλούδια των κρεμμυδιών, τα βγάλαμε, τα ανοίξαμε...




...ανοίξαμε και τα βαμμένα με τις κλωστές φλος...






...τα αραδιάσαμε σε πετσέτα να στεγνώσουν...




...κι όταν στέγνωσαν τα "περάσαμε" με πανί βουτηγμένο στο λάδι ώστε να γυαλίσουν...




...και έτοιμα...


 







 ...το γκρι της πιο πάνω φωτογραφίας είναι το βαμμένο με τις παπαρούνες...














...το ίδιο και το μπλε της παραπάνω φωτογραφίας,μόνο που έμεινε περισσότερο στο παπαρουνόζουμο.. Δοκιμάστε να βάψετε έτσι τα αυγά σας,γιατί τα πλεονεκτήματα είναι πολλά... Αρχικά το κάθε αυγό είναι ξεχωριστό, το χρώμα τους μοναδικό(μπορείτε να πετύχετε και πιο σκούρο χρώμα αν τα αφήσετε περισσότερο στο κρεμμυδόζουμο),οι κατσαρόλες σας δεν θα αχρηστευθούν και θα είστε ήσυχοι ότι το "τρώτε και δεν σας τρώει" αφού είναι τόσο υγιεινό όσο και το άβαφο...






ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...