Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Εκοιμήθη ο σεβαστός μας δάσκαλος, Ιεροψάλτης Σπυρίδων Γεωργακόπουλος




Εκοιμήθη ο σεβαστός μας διδάσκαλος της Ελληνικής Βυζαντινής Μουσικής Ιεροψάλτης Σπυρίδων Γεωργακόπουλος. Η εξόδιος ακολουθία του θα ψαλλεί την Δευτέρα στις 3 μ.μ. εις τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα Πατρών

Ο Κύριος ας των αναπαύσει
και ας τον κατατάξει εν σκηναίς δικαίων....!!!


Ο Σπυρίδων Γεωργακόπουλος (1923), διετέλεσε Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Πατρών (1970-2011) και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής με 400 και πλέον μαθητές, με πλουσιότατο συγγραφικό έργο όλων των μαθημάτων της Βυζαντινής Μουσικής.
Γεννήθηκε στο Παγκράτι Καλαβρύτων και έχει αποτελέσει στη διάρκεια του βίου του ένας διακεκριμένος πρωτοψάλτης, χοράρχης, μουσικοδάσκαλος και συνδικαλιστής. Σπούδασε στα Λεχαινά με τον εφημέριο Αθηνόδωρο Παπανδρέου και στο "Παλαιό" Εθνικό Ωδείο Πατρών (αποφοιτώντας με άριστα).
Ως πρωτοψάλτης έχει υπηρετήσει με ζήλο πολλούς Ναούς διαφόρων πόλεων καθοδηγώντας εκατοντάδες μαθητών .
Ως χοράρχης διεύθυνε το Χορό του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών (Σωματείου του οποίου επίσης προέδρευε). Ως καθηγητής της βυζαντινής μουσικής δίδαξε στο «Πολύμνιο» Ωδείο Πατρών.
Ως συνδικαλιστής, διετέλεσε μεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος της ΟΜΣΙΕ και αγωνίστηκε με παρρησία για τη λύση των εκκλησιαστικών προβλημάτων.
Θεωρείται ένας δάσκαλος, ταπεινός και ιεροπρεπής, που έχει γράψει και μελοποιήσει ακολουθίες με ποίηση και μουσική.


 

πηγή: Ι.Ν. Αγίων Χαραλάμπους & Αντωνίου Κρύα Ιτεών Πατρών:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...