Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Η ιστορική πρώτη λειτουργία στον Αγιο Χαράλαμπο του Τσεσμέ από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (βίντεο)

tsesme1

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος λειτούργησε ανήμερα της γιορτής του θαυματουργού Αγίου και πολιούχου των Τσεσμελήδων για πρώτη φορά μετά την καταστροφή του 1922, στον ανακαινισμένο Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Κρήνης (Τσεσμέ), μετά από σχετική άδεια των αρχών.


Μαζί του συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Χίου Μάρκος και Ανδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ενώ πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα και κυρίως από τη Χίο, οι οποίοι μετέβησαν αυθημερόν παρακολούθησαν την λειτουργία. Ανάμεσα τους ο Γενικός Πρόξενος της Σμύρνης Θοδωρής Τσακίρης,ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης που διάβασαν το Πιστέυω, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και η Ξανθή Αξιωτάκη η οποία πριν πολλά χρόνια μαζί με τον αείμνηστο πρόεδρο του Φάρου Βαρβασίου Χίου Ανδρέα Αξιωτάκη, δώρισαν αντίγραφο της πολύτιμης εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους που βρίσκεται σήμερα στη Χίο και διέσωσαν οι Τσεσμελήδες στην καταστροφή, για προσκύνημα στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη ευχαρίστησε ο αρχιερατικός προιστάμενος Σμύρνης, πατέρας Κύριλλος Συκής και εκ μέρους των Τσεσμελήδων ο Παναγιώτης Καλαμπόκης, εγγονός του Σπύρου Ψαλτάκη τελευταίου διευθυντή δασκάλου της Κρηναίας Σχολής. Ευχαριστίες΄στον Πατριάρχη εξέφρασαν επίσης ο ΓΓ της Ενωσης Κάτω Παναγιάς Τσεσμέ και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Δημήτρης Παντέλας και η πρόεδρος των Αλατσατιανών Μαριάννα Μαστροσταμάτη, ενώ την θεία λειτουργία παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Εστίας Νέας Σμύρνης Γιάννης Παπαδάτος.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν θερμά οι τοπικές αρχές ενώ στην θεία λειτουργία παρέστη και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς.

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Χαραλάμπους στην Κρήνη (Τσεσμέ) σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, αποπερατώθηκε το 1832 πάνω σε παλαιότερο κτίσμα που ανατινάχθηκε το 1821.Ο πελώριος αυτός μητροπολιτικός ναός που χωρούσε 3000 εκκλησιαζόμενους, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή άλλαξε διαρρύθμιση καθώς γκρεμίστηκε ο νάρθηκας και έμεινε στο κενό η πρόσοψη του κυρίως ναού με τις τρεις εισόδους. Από το 1992 στεγάζει την Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου και οι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν πριν λίγα χρόνια. Χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις και σήμερα ήρθε τελικά η ώρα να λειτουργηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα.\
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...