Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Τρεις πανέμορφες ημέρες στη Μακεδονία με την Ενορία μας! (φωτογραφίες)


Γράφει ο Απόστολος Παπανίκος

Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία της Παναγίας Μητέρας μας, την Τρίτη 20 Αυγούστου ξεκίνησε το ευλογημένο τριήμερο ταξίδι για την Αγιοτόκο Μακεδονία, τη μία και ελληνική. Την προσκυνηματική εκδρομή διοργάνωσε ο Ι.Ν. Αγίων Χαραλάμπους και Αντωνίου εις Κρύα Ιτεών σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο ferry center και την κ. Δέσποινα Τελώνη.
Συνοδός μας ο π. Ιωάννης Δημητρόπουλος.
Η διαδρομή μεγάλη, μα το ταξίδι καθόλου κουραστικό, αφού ο χρόνος μέσα στο λεωφορείο αξιοποιήθηκε δημιουργικά. Προσευχηθήκαμε, συζητήσαμε τραγουδήσαμε, παίξαμε, διαγωνιστήκαμε, γελάσαμε.... Ο παπούλης άλλωστε όπως πάντα μαζί με τους συνεργάτες του, φροντίζει να μας περιμένουν σε κάθε εκδρομή πολλές εκπλήξεις !!!

Πρώτος προορισμός η Σιάτιστα και συγκεκριμένα η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικροκάστρου. Αφού προσκυνήσαμε στο Καθολικό της Μονής και ο καθένας μας άφησε κάθε πόνο και δάκρυ στο σεβάσμιο θαυματουργό Εικόνισμα της Παναγίας μας, η Καθηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Θεολογία, μας δέχθηκε στο αρχονταρίκι όπου μας προσέφερε κέρασμα και μας ομίλησε για το ιστορικό του Μοναστηριού καθώς και για πολυάριθμα θαύματα της Παναγίας.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τη Βέροια. Ανεβαίνοντας το όρος του Βερμίου, προσκυνήσαμε στο Μοναστήρι της Κυράς του Πόντου, την ιστορική Σεπτή Εικόνα της Παναγίας της Σουμελά. Ο π. Ιωάννης ετέλεσε δέηση για όλους τους προσκυνητές και τις οικογένειές μας.

Λίγες ώρες αργότερα βρεθήκαμε στην πόλη του Αγίου Δημητρίου. Φθάνοντας στην Θεσσαλονίκη περπατήσαμε στην άνω πόλη στο Επταπύργιο και επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Βλατάδων.

Ακολούθως κατεβαίνοντας, προσκυνήσαμε στον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου. Εκεί μας υπεδέχθη ο εφημέριος π. Νικόλαος, ο οποίος αφού μας ομίλησε για το ιστορικό του Ναού, μας προσέφερε μεγάλη και πολύτιμη ευλογία στον κάθε προσκυνητή, βαμβακάκι εμποτισμένο με το Μύρο του Αγίου.

Τη δεύτερη ημέρα της εκδρομής μας, επισκεφθήκαμε και προσκυνήσαμε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, όπου ευλαβώς ασπαστήκαμε τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της Αγίας καθώς και Λείψανα άλλων Αγίων.

Κατόπιν, κατευθυνθήκαμε προς την Χαλκιδική, στην Ουρανούπολη, με σκοπό να πάρουμε το καραβάκι των Αγιορείτικων γραμμών με το οποίο θα κάναμε περίπλου του Αγίου Όρους. Αφού επιβιβαστήκαμε όλοι στο πλοιάριο, πλεύσαμε δυτικά της χερσονήσου του Άθω και από απόσταση 500 μέτρων περίπου, είδαμε τις Ιερές Μονές Δοχειαρίου, Ξενοφώντος - απ΄ όπου ο π. Ιερώνυμος κόμισε επάνω στο πλοιάριό μας προς προσκύνηση, Ιερά Λείψανα Αγίων καθώς και τεμάχιο Τιμίου Ξύλου -, Παντελεήμονος (Ρωσικό), Ξηροποτάμου, Σίμωνος Πέτρας, Αγίου Γρηγορίου, Αγίου Διονυσίου, Αγίου Παύλου, καθώς και άλλες Ιερές Σκήτες.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα της εκδρομής μας, ο Θεός μας επεφύλασσε ακόμα μια μεγάλη ευλογία, η οποία δεν ήταν άλλη από το να προσκυνήσουμε στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής, τον τάφο του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, αυτού του μεγάλου Αγίου των ημερών μας. Φτάνοντας στην Ιερά Μονή, αντικρίσαμε μια ουρά δεκάδων μέτρων στο προσκύνημα του Οσίου, αλλά καθόλου δεν μας τρόμαξε αυτό, διότι με προσευχή και υπομονή ήρθε η ώρα που και εμείς εναποθέσαμε στον τάφο του δικού μας Αγίου, τις προσευχές μας και ότι ο καθένας είχε μέσα στην καρδιά του.

Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο της επιστροφής και στην Πιερία κάναμε μια μικρή στάση, στον «επίγειο παράδεισο», -όπως χαρακτηριστικά είχε αποκαλέσει τη Μονή ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, ο οποίος ήτο Πνευματικός της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής, Γεροντίσσης Αικατερίνης- την Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην περιοχή Κονταριώτισσα. Εκεί εφ’ όσον προσκυνήσαμε, κεραστήκαμε και ξεναγηθήκαμε υπό των Μοναζουσών, απολαμβάνοντας όλη την ομορφιά που έχει χαρίσει απλόχερα ο Θεός περιμετρικά του Μοναστηριού.

Πριν πάρουμε οριστικά το δρόμο για την πόλη μας, περάσαμε από το πανέμορφο και γραφικό Μέτσοβο…

¨Ζήσαμε τρείς ημέρες μεγάλες ευλογίες, πανέμορφες στιγμές, γεμάτες υπέροχα ακούσματα, ευωδίες και χρώματα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Ιωάννης στην αποφώνησή του μέσα στο πούλμαν…. Ναι πραγματικά έτσι ήταν!

Είμαστε όλοι ευγνώμονες στον Άγιο προσκυνούμενο Τριαδικό Θεό, στη γλυκιά μας Παναγία, στους Αγίους που αξιωθήκαμε να προσκυνήσουμε, αλλά και στους προστάτες Αγίους της Ενορίας μας. Ας τους έχουμε πάντοτε μαζί μας.

Φωτογραφίες:
Πρεσβυτέρα Γεωργία Δημητροπούλου
Χαρά Λιβάνη
Παναγιώτης Ρουμελιώτης
Αθανάσιος Κανελλάκης


πηγή: agiosharalabos.blogspot.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...