Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

2η συνάντηση νέων οικογενειών στην κατασκήνωση ΑΓΚΥΡΑ

Στην ηλιόλουστη φθινοπωρινή «Άγκυρα» βρέθηκαν την Κυριακή το πρωί 4.10.2015 πάνω από 90 οικογένειες και πάνω από 160 άτομα συνολικά, αγαπητοί φίλοι.
Ήταν η δεύτερη συνάντηση για νέους γονείς που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Χριστ. Εστίας Πατρών και της ΓΕΧΑ που παρακολουθούν από κοντά την κρίση, τις δυσκολίες, τον αγώνα και την αγωνία που βιώνει σήμερα η ορθόδοξη χριστιανική οικογένεια. 

Μετά τη θεία Λειτουργία και το πρωινό που προσέφερε η κατασκήνωση, τα παιδιά ξεχύθηκαν στα γήπεδα και στην παιδική χαρά ενώ τα μικρότερα ανέλαβαν να απασχολήσουν δημιουργικά ομαδάρχισσες – στελέχη της κατασκήνωσης.

Την ίδια ώρα όλοι οι γονείς είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα από τον Αρχ. της Ι. Μ. Πατρών π. Χριστοφόρο Μυτιλήνη που είχε τίτλο "Η ενότητα στην οικογένεια". Ο π. Χριστοφόρος αναφέρθηκε διεξοδικά στα εξής σημαντικά θέματα. Στην δημιουργία του Αδάμ και της Εύας, την ενότητα που πρέπει να υπάρχει στο ζευγάρι και τις παρεμβάσεις των τρίτων μέσα στην οικογένεια.

Μερικές σημειώσεις από τα λεχθέντα είναι οι ακόλουθες:


- Ο Αδάμ που φτιάχτηκε "τέλειος άνθρωπος", παρόλο που έδωσε ονόματα στα ζώα δεν μπορούσε να επικοινωνήσει, να ικανοποιηθεί, κατάλαβε πως είναι μόνος. Γι' αυτό ο Θεός έφτιαξε την γυναίκα, θεράπευσε την μοναξιά του Αδάμ γιατί ο νέος άνθρωπος ήταν όμοιος με αυτόν ("βοηθόν τέλειον...")

- Ο Θεός ολοκλήρωσε τον Αδάμ δίνοντάς του την Εύα. Την έπλασε απ΄την πλευρά του Αδάμ. Γιατί την έπλασε ξεχωριστά; Η πλευρά είναι κάτω από τον βραχίονα - για να την προστατεύει. Επίσης, η πλευρά είναι κοντά στην καρδιά - για να την αγαπάει. (Τρεμπέλας)

- Γυνή = ανδρίς (στα εβραϊκά)
Προεικόνιση του μυστηρίου της Εκκλησίας. Από την πλευρά του νέου Αδάμ προήλθε η Εκκλησία.

- "Το μυστήριο τούτο μέγα εστί." Μέσα στο αντρόγυνο δεν υπάρχει συγγένεια, είναι ένα. Έξω απ΄την εκκλησία όλα πάσχουν. Ο πολιτικός γάμος ή τα σύμφωνα συμβίωσης δεν είναι μυστήρια, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Εκκλησία.

- Το ζευγάρι είναι υποχρεωμένο να συναναστρέφεται με τρίτους, οι οποίοι όμως έχουν υποχρέωση να σέβονται την αυτοτέλεια του ζευγαριού και τον τρόπο ζωής τους. Άλλο ανοιχτή καρδιά και άλλο ανοιχτή πόρτα.

- Οι γονείς αρνούνται να δεχτούν ότι το παιδί τους απομακρύνθηκε. Δεν πρέπει να επεμβαίνουν ούτε να αναμειγνύονται. Επιπλέον, να μην ακούνε τα παράπονα του ενός μέλους του ζευγαριού για το άλλο. Χρειάζεται σαφής συνεξήγηση από την αρχή... 

- Προσοχή με τους φίλους. Η πολλή οικειότητα, τα πικρόχολα λόγια, μυστικά και κρυφές πράξεις μπορούν να προκαλέσουν ρήξη. Η ψυχή που δεν είναι στηριγμένη στα μυστήρια εύκολα επηρεάζεται.

- Είναι σημαντικό τα εγγόνια να έχουν καλούς παππούδες και γιαγιάδες. Ο ρόλος τους σημαντικός ειδικά σήμερα.

- Ο πνευματικός επεμβαίνει στο ζευγάρι αν χρειάζεται διακριτικά... δίκαιος και αμερόληπτος... Πιθανή και η ανάγκη ειδικού γιατρού, ψυχολόγου κλπ.

- Η αυξημένη ενασχόληση με την τηλεόραση και το διαδίκτυο μπορεί να χαλάσει την ενότητα του ζευγαριού. Λιγότερη τηλεόραση - καλύτερη ζωή.

"Το ομονοείν" σώζει τον γάμο (Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος), όχι το ρύζι και τα ανθοπέταλα, ούτε οι εντυπωσιακές και πολυδάπανες τελετές...

Στο τέλος της εισήγησης ακολούθησε σχετική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε φλέγοντα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια.

Ακολούθησε το μεσημεριανό φαγητό ενώ πολλοί έμειναν στον κατασκηνωτικό χώρο μέχρι αργά το απόγευμα. 

Ευχόμαστε τη συνάντηση αυτή να ακολουθήσουν και άλλες με παρόμοια θέματα ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά ο θεσμός της οικογένειας και να ωφεληθούν πνευματικά όλοι όσοι συμμετέχουν. Ευλογητός ο Θεός!

πηγή: kataskinosi-agkyra.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...