Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΤΖΑΜΙ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ - ...ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΩΣ ΤΟΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ;;;



Το άνοιξε τελικά το "τζαμί" ο Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Πέμπτης, για να ...προσευχηθούν οι Μουσουλμάνοι, προκαλώντας το κοινό αίσθημα της πόλης, που μόλις εόρτασε τα 100 χρόνια της Απελευθέρωσής της από τον Τουρκικό Ζυγό, όταν λειτουργούσαν ακόμη τότε τα Τζαμιά της Μουσουλμανικής Κατοχής!

Το μεσημέρι μάλιστα ο Δήμος "Θεσσαλονίκης" εξέδωσε ανακοίνωση παραδεχόμενος το άνοιγμα του "Τζαμιού" για το οποίο πανηγυρίζει από το πρωί η Τουρκία, αλλά και προσπαθώντας να αιτιολογήσει την οικτρή αποτυχία προσέλευσης...

Το "Γιενί Τζαμί" όπως το αποκαλούν μόνο οι Τούρκοι, είναι αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία, δηλαδή το πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο χτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας για να προσεύχονται οι Εβραίοι που είχαν τουρκέψει...

Υπενθυμίζουμε ότι αντιθέτως στην Τουρκία έχει μετατραπεί σε Τζαμί ο Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, ο Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας Νικαίας στη Βιθυνία όπου έγινε και Οικουμενική Σύνοδος, ενώ αποφασίστηκε να μετατραπεί σε Τζαμί και ο ερειπωμένος Ναός της θρυλικής - για την πνευματική ακτινοβολία και την βιβλιοθήκης της - Μονής Στουδίου στην Κωνσταντινούπολη...

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Η επίσημη κρατική Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας TRT μεταδίδει:

"Για πρώτη φορά τελέστηκε πρωινή προσευχή και προσευχή του Μπαϊραμιού έπειτα από 90 χρόνια στο Yeni Cami της Θεσσαλονίκης, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

Θεωρείται ιστορική εξέλιξη η λειτουργία του τζαμιού έστω και για μια μέρα ως χώρος λατρείας. Ο δήμος της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο είχε επιτρέψει την τέλεση προσευχής στο τζαμί που έπαυσε να λειτουργεί ως τέμενος το 1923.

Ο δήμος που σφυγμομέτρησε τον παλμό της ελληνικής κοινής γνώμης με αυτήν την πρώτη πρωτοβουλία, αυτή την φορά ανακοίνωσε ότι το τζαμί θα λειτουργήσει ως τέμενος για την προσευχή του Μπαϊραμιού.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα διορίσει τον ιμάμη που θα τελέσει τις προσευχές.

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη εξέφρασε την αντίδραση του για την έλευση ιμάμη από άλλη πόλη την στιγμή που οι ίδιοι έχουν δυο θρησκευτικούς λειτουργούς οι οποίοι υπηρετούν σε μεστζίτ.

Η εφαρμογή αυτή που προκάλεσε αντιδράσεις οφείλεται στο νόμο που θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση και ο οποίος μετά από τον διορισμό των μουφτήδων της Δυτικής Θράκης προβλέπει και οι ιμάμηδες να διορίζονται από το κράτος.

Το Yeni Cami που κατασκευάστηκε το 1902 επί οθωμανικής εποχής στις μέρες μας λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος του δήμου Θεσσαλονίκης"


Ιδού η Ανακοίνωση του Μπουτάρη:
1
ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

«Τηρώντας την υπόσχεσή μας, διαθέσαμε το Γενί Τζαμί για την τέλεση της προσευχής της λύσης της νηστείας του Ραμαζανίου την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013. Σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε τόσο τους μουσουλμάνους κατοίκους της πόλης όσο και τους μουσουλμάνους επισκέπτες που αποφάσισαν να γιορτάσουν τον τερματισμό της νηστείας του Ραμαζανίου στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, τιμώντας έτσι τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Ισλάμ. Η μικρή συμμετοχή πιστών οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Επισημαίνουμε ότι αποτελεί πάγια θέση μας η διευκόλυνση της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων κατοίκων και επισκεπτών της πόλης στις μεγάλες εορτές του Ισλάμ».





Πηγή: Ι.Ν. Αγίων Χαραλάμπους & Αντωνίου Κρύα Ιτεών Πατρών
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...